Viktigt vid köp av bilder

När du köper bilder till ditt material som ska tryckas finns det några viktiga saker att ta i beaktning. Nedan följer några tips på vad du kan tänka på.

Publicering och upplaga

Alla bildbyråer har olika avtal att erbjuda. När det gäller publicering och upplagor, manipulering av bild, royalty och att friköpa bilder måste du kolla upp vad som gäller hos varje bildbyrå eller fotograf.

Att anlita en fotograf

En fotograf tar arvode för sin tid – det faktiska fototillfället, förberedelser samt efterbehandling – detta uppges ofta som halv eller dagsarvode och till detta tillkommer användarersättning. Se till att få en offert som tydligt delar upp fotograferingspriset i olika delar för en bättre helhetssyn.

När uppdraget är klart är det vanliga att fotografen gör ett urval av bilderna efter fotografering som presenteras för kunden. Bilderna får endast användas enligt beställningen som gjorts med fotograf. Ta noga reda på vad som gäller i avtalet med fotografen.

Bildformat

Om bilderna ska passa i en färdig layout är det viktigt att beställa enligt bildens proportioner hos bildbyrån. Om bilden t.ex. ska vara liggande, stående eller kvadratisk. Hur stor och i vilken upplösning som då krävs. Och till sist i vilket filformat bilderna ska levereras från byrån.

Tips på webbaserade tjänster och plattformar för bild och rörlig media. OBS! Var noga med att kontrollera upphovsrättigheter och royalties beroende på det ämnade användningsområdet.

• Adobe Stock
• Pexels
• Unsplash

Intresserad av våra produkter?

Kontakta oss så hjälper vi dig.

VI FINNS HÄR

STOCKHOLM

Huvudkontor:

Pipeline Nordic AB
Hangövägen 29, våning 7
115 41 Stockholm

phoneIcon

08-501 260 20